Att göra

Hästridning. Många åker till Mongoliet enbart för att rida. Även om du inte är en hästfantast är ridning i Mongoliet en upplevelse utöver det vanliga. Du kan hyra en häst på Steppriders Camp nära Bodkhan National Park i Ulaanbaatar. För några hundralappar per dag får du häst, guide, föda och även biljett till Bodkhans nationalpark. Det är bara att ge dig ut i det mongoliska stäpplandskapet och uppleva Mongoliet från hästryggen. Det finns såklart många andra ställen där du kan hyra hästar i Ulaanbaatar, liksom i övriga Mongoliet, det är bara att höra dig runt. Vi rekommenderar varmt att du beger dig till den fina Khövsgölsjön i norra Mongoliet. I Khövsgölsjöns gröna dalar lever nomader som du kan hyra hästar av.

Vandring (hiking). Mongoliet är en fantastisk plats för hiking. Det finns många arrangörer i Ulaanbaatar som anordnar vandringsexpeditioner, flertalet av dem hittar du nära Bogdkhan National Park. Du kan också vandra på egen hand i de natursköna områdena vid Bogdkhanberget eller i nationalparkerna Terelj och Hustai som ligger strax utanför Ulaanbaatar. Eller kanske ta dig till det mycket vackra norra Mongoliet och vandra vid Khövsgölsjön för en fulländad naturupplevelse.

Cykling. Mongoliets dramatiska lanskap och slingrande vägar lämpar sig väl för fantastiska cykelturer med mountainbike. Du kan hyra en cykel eller ta med dig din egen. Det finns utmanande rutter överallt i Mongoliet. Två bra tips är att cykla i Bulganprovinsen i norra Mongoliet eller i Khan Khentiis nationalpark som ligger nordöst om Ulaantaabar. Arrangören Karakorum Expeditions i Ulaanbaatar arrangerar både guidade cykelturer och hiking.

Djurliv och fågelskådning. I Mongoliet finns 130 däggdjursarter och runt 400 fågelarter. Här finns snöleoparder, myskoxar, bergsgetter, vildhästar, vilda kameler, björnar och örnar, för att nämna några exempel. Det finns gott om djurliv i Gobiöknen, i Gobiregionens bergsområden och vid berget Altai Tavan Bogd i västa Mongoliet. Om du gillar fågelskådning kan du bege dig till Gun Galuuts naturreservat som har ett mycket rikt fågelliv. Här finns bland annat nio ovanliga och utrotningshotade fågelarter som finns med på IUCN:s (internationella naturvårdsregionens) röda lista.

Sportfiske. Mongoliet har gott om floder där du kan fiska Tiamen  (en sorts laxfisk) som kan väga upp till 100 kilo och bli 2 meter lång! Naturligtvis gör det här att sportfiskare från hela världen åker till Mongoliet för att flugfiska.

Kanot, kajak och rafting. Det är mycket populärt att paddla kanot på den stora floden Kherlen i östa Mongoliet. I Atlairegionen finner du floder som passar bra för all slags paddling. Vissa av flodpartierna är dramatiska med virvlande vattenströmmar och klippor vilket naturligtvis passar utmärkt för rafting.

Klättring. För extremsportarna finns det utmärkt bergsklättring vid Atlaibergen. Den högsta bergstoppen är Khuiten som är 4374 meter hög. Atlaibergen är mycket vackra och här finns snöleoparder, bergsgetter och guldörnar som en fin bonus.