Sevärdheter

Ghandan Monastery. Buddhistklostret Ghandan i Ulaanbaatar med sina vackra buddhisttempel får du inte missa! I buddhistklostret finns en av Central- och Östasiens största Buddhastatyer och på väggarna i ett av templen finns hundratals vackra buddhistiska målningar. Ghandan Monastery byggdes 1838, men under kommunisttiden fick ingen religiös aktivitet fick förekomma i klostret. Numera praktiserar 600 munkar sin religion i buddhistklostret.

Museum.  I Mongoliets nationalmuseum finns tio gallerier med över 40 000 arkeologiska, historiska och etnografiska fynd. Här finns gott om objekt från hunnernas tidsepok och längre tillbaka än så. I det naturhistoriska museet finner du arkeologiska fynd från bronsåldern, Neolitiska perioden och förhistorisk tid.

Konstgallerier. I Bogd Khan Palace Museum finns silkesmålningar, porträtt av tre khaner, (inklusive Djingis Khan) och även den berömde konstnären Zanabazars mästerverk: statyerna av Sita och Tara som är en hyllning till den gudomliga kvinnliga skönheten. Du kan även besöka Fine Arts G. Zanabazar som har gott om konst skapad av Zanabazar och andra stora mongoliska mästare. Konstälskarna kan även få sitt i Mongoliets nationella konstgalleri som rymmer över 6000 konstverk i form av målningar, skulpturer, dekorationer och broderier. Galleriet rymmer både traditionell och modern konst.

Khövsgöl. Den stora sjön Khövsgöl kallas för Mongoliets blå pärla och du förstår varför när du kommer dit.  Khovsgolsjön är bedårande vacker med sitt klara blåa vatten som kontrasterar fint mot den gröna omgivningen. Sjön breder ut sig 13 mil över den Sibiriska tajgan och är upp till 262 djup. Lanskapet kring Khövsgöl är full av gröna dalar. Sjön rik på fisk och i regionen finns getter, björnar, älgar, vargar och stenbockar samt ett rikt fågelliv. Vid Khövsgöl finns flera olika befolkningsgrupper och de flesta lever som nomader. Buddhismen är inte speciellt integrerad hos folket i Khövsgölregionen, här praktiserar man istället shamanism.

Mongoliets koppargruva. En lite annorlunda men väl så intressant sevärdhet är Mongoliets koppargruva. Koppargruvan är en av världens största koppargruvor och Mongoliets viktigaste inkomstkälla för hårdvaluta. Det är tillåtet att besöka den imponerande koppargruvan på egen hand, men vi rekommenderar att du anlitar en guide. Vi har hört talas om att besökare har nekats tillträde till gruvan för att de saknade en guide.