Turista i Mongoliet

Resa och visum

Till Ulaanbaatar i Mongoliet flyger du från Stockholm för dryga 7000 kronor och oftast med Air China. Flygresan brukar ta mellan 16 och 19 timmar.

När du reser till Mongoliet måste du ha ett turistvisum som du skaffar på Mongoliets Ambassad i Stockholm.

Bo

Du kan bo billigt i Mongoliet. I Ulaanbaatar kan du utan problem få tag i ett dubbelrum på ett enklare hotell eller pensionat för 120 till 200 kronor. Standarden är enkel, men helt acceptabel. Det finns mellanklasshotell i Mongoliet som kostar några hundlappar mer. Självklart finns det även lyxhotell, som till exempel det femstjärniga Hotel Ulaanbaatar där du kan boka ett dubbelrum för 1200 kronor och en suite för det dubbla. Eller varför inte slå till med en Presidental Suite för 12 000 kronor?

Äta och dricka

I Mongoliet äter man framförallt fårkött och om du är på landsbygden kommer det förmodligen bli din huvudföda. Två klassiska Mongoliska rätter är boodog och khorkhog. Boodog är en smaskig barbecue med getkött eller murmel. Khorkhog är en rätt med fårkött som tillagas tillsammans med lök, morot och potatis. I Ulaanbaatar är det emellertid inga som helst problem att äta riktigt god internationell mat. Här finns mat från världens alla hörn, från till exempel från Indien, Medelhavsländerna, Japan och Sydafrika. Det finns även pubar och caféer i Ulaanbaatar.

Mongolerna dricker helst mjölk i alla dess former. Mongolernas favorit är den fermenterade mjölkdrycken airag som innehåller alkohol eftersom den består av jäst mjölk, men den är svagare än öl. Om det känns lite väl magstarkt ät dricka fermenterad mjölk finns det gott om importerad öl, vatten och läsk i Mongoliet.  Ute på landsbygden finns även hemgjord vodka som smakar helt okej. Den är naturligtvis gjord på destillerad mjölk eller yoghurt, men den smakar vodka och inte mjölk.